Akciğer Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
  1. Ana Sayfa
  2. Göğüs Cerrahi Hastalıkları
Trendlerdeki Yazı

Akciğer Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

0

Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer kanseri; Dünya’da ve Türkiye’de en öldürücü kanser türlerinden biridir. Normalde tüm vücuttaki hücreler belirli bir denetim içerisinde büyür ölür ve yerine yenileri gelir. Ama kanser geliştiği zaman bu denetim bozulur ve hücreler kontrolsüz çoğalmaya başlar. Akciğer kanserinde de bu olay akciğerin içerisinde gerçekleşir ve kontrolsüz büyüyen bir kitle ( tümör ) oluşur. Kanser dokusu akciğerlere komşu dokulara ya da vücudun başka bölgesinde bulunan organları etkileyerek zarar verebilir.

akcigerrontgenAkciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanserinin en sık karşılaşılan belirtileri nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, balgamın kalitesini değişmesi veya balgamdan kan gelmesidir. Ayrıca sırt ağrısı da görülebilir. Akciğer kanserinin en önemli sebebi sigara içmektir. Bu nedenle hastaları sigarayı bırakması mutlaka önerilmelidir. Sigaranın yanında radon, asbest ve kirli havada bulunan egzoz gazlarının maruziyetinde kalmakta önemli bir rol oynar. Akciğer kanseri tanısında öncelikle akciğer grafisi çekilir, akciğer grafisinde lezyon tespit edildikten sonra bilgisayarlı tomografi istenmektedir. Bilgisayarlı tomografi lezyon yeri tespit edilerek bronkoskopi denilen bir tetkik kullanılır.

Akciğer Tedavisi Nelerdir?

Bronkoskopi; ışıklı bir aletle akciğerlere girip akciğerlerin gözlenmesi olayıdır. Burada akciğer kanseri görüldüğü zaman tümörün kendisinden biyopsi alınabilir veya tümörü direkt görünmüyorsa, bilgisayardaki lezyonun yerine uygun olan bölgeden yıkama yapabiliriz. Böylece fırçalama yöntemi ile oradaki hücrelerin dökülmesini sağlanır ve burada elde edilen materyaller patolojide incelenerek hücre tanısı konur. Hücre tanısı konduktan sonra hastalığın evrelenmesi gerekir. Evrelenmesi içinde bütün vücut taraması yöntemi kullanılır. Burada her iki akciğerin arasındaki lenf düğümlerinin tutulumu olup olmadığı gözlenir. Eğer burada tutulum görüldüyse o zaman endobronşial ultrasonografi denilen yine bir bronkoskopik yöntemle buradaki lenf düğümlerinden iğne biyopsisi yapılır ve buradaki sonuca göre hasta evrelemeye gider. Eğer erken evre olarak evlendiyse İlk seçenek cerrahi tedavisidir. Eğer daha ileri evrede ise Kemoterapi ve Radyoterapi birlikte kullanılabilir. Fakat bazı durumlarda hastada iğne biyopsisinde tespit edilen tek bir lenf düğümü tutulumu varsa o zaman önce bir kemoterapi tedavisi ve kemoterapi sonrası hastaya cerrahi müdahale yapılması tercih edilir.

Yorum Yap