Bulaşıcı Hastalıklar ve Belirtileri Nelerdir?
  1. Ana Sayfa
  2. Enfeksiyon Hastalıkları

Bulaşıcı Hastalıklar ve Belirtileri Nelerdir?

0

Bulaşıcı Hastalıklar Nedir?

Kan, tükürük, toprak, hava gibi birçok yolla geçebilen özellikteki hastalığa sebep olan mikropların ve parazitlerin vücuda girmesi ile görülen hastalıklara bulaşıcı hastalıklar denir. Bu rahatsızlıklara neden olan virüsler, bakteriler, mantarlar, riketsialar ve patojen organizmalardır. Ayrıca insandan insana bulaşabileceği gibi hayvandan insana veya topraktan insana da geçebilir.

Bulaşıcı Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Enfeksiyon hastalıkları da dediğimiz bulaşıcı hastalıklar birçok yolla bulaşabilir. Öksürürken ve konuşurken ağızdan çıkan ya da hapşırma ile burundan çıkan damlacıkları bir başkasının soluması sonucu verem, boğmaca ve değişik solunum yolu hastalıkları bulaşabilmektedir. Dokunma yolu ile ya da cinsel birliktelik sonucu sağlıklı insanlara geçebildikleri gibi hastaya ait çamaşır, çarşaf gibi nesnelerle de bulaştığı görülmektedir. Hayvanların insanlara taşıdığı sıtma gibi bulaşıcı hastalıklar da vardır. Mikropların bulaştığı içecek veya gıda maddeleri de insanlarda tifo, dizanteri, kolera, gastroenteritler gibi birçok bulaşıcı hastalığa sebep olur. Bebeklere de annenin hamileliğinde ya da doğum sırasında frengi, kızamıkçık gibi hastalıkların geçebilmesi söz konusudur.

Bazı insanlar bulundukları mekânlar, yaşları, bağışıklık sisteminin kuvveti gibi nedenlerle bulaşıcı hastalıklara karşı daha dirençli veya zayıf olabilmektedir. Salgın olarak görülen bulaşıcı hastalığın olduğu yerlere gidenler, üç aydan daha küçük bebekler, hane içinde bulaşıcı hastalığı taşıyan birileri olanlar, yaşlı ve yatalak insanlar, bağışıklığı çökerten hastalıklara yakalanmış kimseler bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski diğer insanlara oranla çok daha yüksektir.

Bulaşıcı hastalıkların ortak belirtilerini bilmek ve tedbirli olmak gerekir. Ateşlenme, bitkinlik, yemeğe karşı isteksizlik, başta ve vücutta ağrılar ortak belirtiler arasında yer alır. Kızıl, kızamıkçık gibi bulaşıcı hastalıklarda görülen ortak belirti ise deride meydana gelen döküntülerdir.

Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Alınabilecek Önlemler ve Bulaşıcı Hastalıkların Tedavisi

Bulaşıcı hastalıklardan gereken önlemli alarak korunmak çok kolaydır. Vücut direncini kuvvetli tutmak, düzenli ve sağlıklı besin maddeleri ve içecekleri tüketmek ve zamanı gelince gereken aşıları yaptırmak alınabilecek tedbirlerin başında gelir.

Bulaşıcı hastalıkların tedavisi hastalığın türüne ve hastalık yapan mikrobun cinsine göre çok sayıda çeşitlilik gösterir. Bakterilerin yol açtığı bulaşıcı hastalıklarda penisilin ve bunun gibi antibiyotikler, mikropların tek hücreli yapıda olması durumunda çok sayıda kimyevi maddelerden oluşan ilaçlar iyileştirici etkiye sahiptir. Virüs sonucu görülen bulaşıcı hastalıklara ise antibiyotik etki etmemektedir.

Yorum Yap