Diş Taşı Nasıl Önlenir? Temizliği Nasıl Yapılır?
  1. Ana Sayfa
  2. Ağız ve Diş Sağlığı

Diş Taşı Nasıl Önlenir? Temizliği Nasıl Yapılır?

0

Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliğinden önce konumuza diş taşı nedir diye başlamamız gerekmekte. Diş taşının bir diğer adı da tartar olarak geçmekte. Dişlerimizin üzerinde bakteri plağının sertleşmesi ile oluşan birikintiye diş taşı denir. Bakteri plağı aslında renksizdir. Birikim oluşması ile farklı etkenlerden dolayı diş tabakasında sarımsı bir renge dönüşür ve bu birikimler Diş Taşı olarak adlandırılır. Diş taşının en büyük oluşma nedeni tükürüktür. Biraz şaşırmış olabilirsiniz tükürük dediğimde; tükürükte bulunan kalsiyum ve fosfat birleşir ve dişler üzerinde kristal oluşmasına neden olur. Bu kristaller zaman içerisinde sertleşir ve diş taş oluşturur.

dis-tasi-temizligi

Halkımızda bulunan genel kanı diş taşına sigaranın neden olduğu, şaşıracaksınız ama sigara değil biraz önce bahsettiğim gibi tükürük neden olmakta. Tütünde bulunan katran sadece var olan diş taşının rengini koyulaştırmakta ve buda sarımsı bir renk vermekte. Ağzımızda bulunan tükürük bezleri günde yaklaşık 5 litre tükürük salgılamakta. Bu salgılanan sıvının içinde bulunan kalsiyum tuzları diş taşı oluşumuna neden olmakta. Tükürük bezlerinin yoğun olduğu yerler olan alt çene, kesici dişlerin dile bakan yüzeylerinde ve üst birinci azılarda diş taşı oluşumu çok fazla görülmekte.

Diş Taşı Oluşumunu Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Dişlerimizde bakteri plağı yoksa kalsiyum tuzları dişlere yapışmaz ve böylelikle diş taşı oluşumunu engellemiş oluruz. Bakteri plağının oluşmaması için; dişlerimizin ve diş etlerimizin düzenli olarak fırçalanması gerekmekte. Şimdi diyeceksiniz bana tükürük oluşumunu nasıl yok etmeye çalışacağız. Doğal olarak tükürük bezlerini yok etme gibi düşünce olamaz. Ağzımızda bulunan yabancı cisimlerin ortadan kaldırılması gerekmekte ve bizim elimizde olan bir şeydir.

Diş yüzeyinde bulunan ve diş taşı kristallerinin oluşmasını ve gelişmesini engelleyen pirofosfat içeren diş macunu kullanmanızı tavsiye ederim. Pirosfat canlıların yaşaması için önemli bir element olan fosfor, gıdalarda, suda, vücudumuzda doğal olarak meydana gelmekte. Diş sağlımız açısından etkili olması için ek olarak macunda kullanılmasını tavsiye ederim. Hem diş taşını önleşmiş, hem de içsel ve dışsal lekelerin oluşmasını ve gelecekte oluşabilecek lekelere karşı koruyucu özelliği olan özel formülle geliştirilmiş macunları da kullanabilirsiniz. Bir tavsiyem daha olacak sizlere her 6 ayda bir yada sık aralıklarla dişlerinizi profesyonel olarak temizletmek.

Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

Diş taşını oluşmadan önce önlemekte her zaman fayda vardır. Ancak tüm önlemlerinize karşın oluşuyorsa profesyonel bir yardım almanız gerekmekte. Diş hekiminize başvurarak diş taşlarını temizletmek en sağlıklı yöntem her ne kadar halk arasında sakıncalı olarak düşünülse de yukarı da ifade ettiğim gibi 6 ayda bir temizletmekte fayda var. Diş taşlarını temizletirken kesinlikle dişe ya da diş etine zarar vermeden modern aletlerle yapılan bir işlemdir.

dis-tasiÖzel ses dalgası cihazlar yardımı ile yüksek frekanslarda titreşim vererek diş taşları dişten uzaklaştırılmakta. Diş eti içerisindeki yani diş eti altındaki diş taşlarının temizliğinde, yüzeysel diş taşlarının temizliğinde ve diş eti küretajı olarak yapılır. Diş eti kürtajı, diş eti cebi içerisindeki sağlıksız taneciklerin alınmasıdır. Bazı kişilerde temizletme işlemi daha sık olabilir. Diş taşının oluşum hızı ve miktarı kişilere göre de değişmektedir. Diş doktorunuzun size önerdiği şekilde diş taşı temizletmesi yaptırabilirsiniz.

Evde diş taşı temizleme gibi yöntemler denenmekte fakat gargara, diş ipi aparatlarla diş taşı oluşumunu tam anlamıyla gideremezsiniz. Diş doktoruna müracaat etiğinizde 15-20 dakika gibi kısa bir sürede diş taşlarınızdan kurtulabilirsiniz. Diş taşı temizleme esnasında anesteziye ihtiyaç yoktur. Gönül rahatlığı ile diş taşlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Yorum Yap