Grip Nedir?
İnfluenza virüsünün yol açtığı grip, ateş ve titremeyle beraber öksürük ve baş ağrısıyla da kendini gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. Üst solunum yollarına etki eden grip, kimi zaman kulak ve sinüs enfeksiyonlarına da yol açabilir. İnfluenza virüsünün her sene genetik yapısı farklılaştığı için bağışıklık kazanılamamakta, bu nedenle dünyada çok sayıda insanda enfeksiyonlara sebep olmaktadır.
Çok sayıda insanda birkaç haftada kendi kendine düzelen grip bebeklerle beş yaş altı çocukları, 65 yaşın üstündeki insanları, diyabet ve astım benzeri kronik rahatsızlıkları olan kişileri şiddetli derecede etkilemektedir.
Grip olan insanların hapşırması ya da öksürmesi ile ağızlarından ve burunlarından havaya saçılan damlacıklar, sağlıklı olan insanların bu havayı soluması sonucu yayılmaktadır. Doğrudan grip kişilerle dokunma, öpüşme gibi temaslarda bulunmak veya grip olan insanların çatal ve havlu benzeri eşyalarını kullanmak da gribin bulaşmasına neden olur.
Gribin bulaşmasından birkaç gün sonra hastalık belirtileri görünmeye başlar. Çocuklarda çoğunlukla erişkinlere oranla çok daha uzun zaman devam eden hastalığın virüsünün her sene genetik yapısı farklılaştığından hastalığın şiddeti de her yıl farklılık gösterir. Kimi yıllar daha şiddetli geçebilir.
Gribin Belirtileri
Grip virüsü binlerce kişiyi etkilemektedir. Ancak kimisi bu hastalığı daha hafif geçirirken kimisinin hastalığı şiddetli olur. Grip ateş ve ağrı ile kendini gösterir. Çoğunlukla yüksek ateş görülür. Ardından boğazda ve başta ağrı, halsizlik, burunda akıntı ve öksürükle devam eder. Kimi insanlarda bulantı veya kusma da görülebilir. 3 – 6 gün içinde tüm grip belirtileri yok olmaya başlasa da öksürük ile halsizlik bir iki hafta kadar sürer.
Uzun zaman geçmiş olmasına rağmen belirtileri ortadan kaybolmayan grip, mutlaka doktor muayenesi gerektirir. 3 günden daha çok süren yüksek ateş, nefes almada zorlanma, çocukta bilinç halinde farklılık, grip belirtileri düzelmesine rağmen devam eden ateş ve öksürük, yetersiz su tüketen çocukta aşırı sıvı kaybı olması da doktora başvurmayı zorunlu hale getiren diğer durumlardır.
Klinik verilere dayanılarak tanı konulmaktadır. Burundan ve boğazdan sürüntü örneği alınarak virüs belirlenebilir olsa da bu, daima kullanılan bir metot değildir. Ancak akciğer enfeksiyonundan kuşkulanılıyorsa akciğer filmi çektirilebilir.
Gribin Tedavisi
Gribin tedavisinde en çok destekleyici tedavi uygulanır. Ağrılar ve ateşler ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile giderilir. Yalnız, grip olan çocuklara aspirin verilmesi halinde Reye sendromu adı verilen ve ölümle sonuçlanan vaziyetler ortaya çıkabilir. Bu nedenle grip olunması halinde çocuklara aspirin vermek doğru bir davranış değildir.
- Sıvı tüketimi çok fazla olmalıdır.
- Grip olan çocukların, evde dinlenmesi ve okula gönderilmemesi sağlıklı olan çocuklar açısından da önemlidir.
- Grip olan çocuğun solunum anında zorlanmaması için buhar makinesi kullanılabilir. Böylece odanın havasının nemi korunacaktır.
- Gribin yol açtığı rahatsızlıkları en aza indirmek amacıyla doktorun önerdiği antibiyotiği yapısında uer almadığı soğuk algınlığı ilaçları içilebilir.
- Burnun kapalı kalmaması ve burunda bulunan virüslerin azalması için serum fizyolojik tedavi uygulanabilir. Her gün üç dört defa vurun damlalıklarıyla burun pasajını güzelce açacak biçimde, uykudan ve yemekten önce uygulanmasında yarar vardır. Ardından ufak bebeklerde plastik burun temizleyicileri ile büyük çocuklarda ise hınkırma ile burnun temiz kalması sağlanılır.
Grip virüsünün belirtilerini kısaltıcı hatta önleyici kimi özel ilaçlar olsa da bu ilaçlar durumu ağır olan hastalar için doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Her grip hastasında uygulanabilecek bir yöntem değildir.
Ayrıca bir diğer tedavi yöntemi olan Gripte Terleme ve Korunma Yolları adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.