Nefes Darlığı ve Belirtileri
Hastanın nefes alıp verirken güçlük çekmesi ile kendi gösteren nefes darlığı, çok sayıda ciddi hastalığın belirtisidir.
Vücudun aşırı yorulmasına yol açan faaliyetler nedeniyle metabolizma hızlanır. Koşma, tempolu yürüme gibi yorucu bir işin ardından hızlı nefes alıp vermek ve kalp atışlarının seri atışı sonucu nefes darlığı yaşamak doğal kabul edilir ve uzun sürmez. Ancak solunumun ve dolaşımın yeterli olamayışına neden olan solunum ve dolaşım sistemi bozuklukları nefes darlığına neden olmaktadır ve bu sorun dikkate alınması gereken bir durumdur. Dinlenirken bile nefes alış verişinde güçlük çekmek nefes darlığına yol açan önemli bir hastalığın göstergesidir. Bronşit, zatürre ve akciğer kanseri gibi birçok tehlikeli hastalık nefes darlığına yol açabilmektedir. Bir de hiçbir sağlık problemi olmadığı ve yorucu bir iş yapmadığı halde nefes darlığı yaşayan insanlar vardır. Bu insanların sorunu ise psikolojik nefes darlığıdır.
Nefes Darlığının Tedavisi
Nefes darlığına neden olan faktörler belirlenmeden nasıl bir tedavi yolu izleneceği bilinemez. Bu nedenle fiziksel muayene ve farklı testler ile yapılan incelemelerin ardından nefes darlığına yol açan faktör teşhis edilir. Ardından belirlenen faktöre göre tedavi uygulanır. Örneğin; astım, bronşit benzeri hastalıkların sonucunda görülen bu hastalığa karşı bronşları gevşetmeye yarayan ilaçlar kullanılabilir. Nefes darlığı kansızlık sonucu ortaya çıkmışsa kansızlığın giderilmesi için çalışmalar yapılır.
Nefes darlığına iyi gelen bitkisel çaylara makalemizden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca nefes darlığı yaşayan insanların sigara kullanmamasında ve aşırı yağlı besinler tüketmemesinde büyük yarar vardır.