Pamukçuk (Oral Kandidiyaz) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
  1. Ana Sayfa
  2. Çocuk Hastalıkları

Pamukçuk (Oral Kandidiyaz) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

0

Pamukçuk Nedir?

Çoğunlukla yenidoğan bebeklerin ilk haftalarının ardından ortaya çıkan, candida albicans mantarının ağız mukozasında yol açtığı enfeksiyona pamukçuk, yani oral kandidiyaz denir. Hastalık, çoğunlukla vajinasında ufak da olsa mantar hastalığı olan anneden gelir. Bebeğim rahimden çıkması sırasında bulaşan mantar, bir hafta kadar bir zamanda gelişir. Ayrıca pamukçuk hastalığı olan bir bebeğe ait olan biberonu sağlıklı başka bir bebeğin kullanması da yayılmasına neden olabilir.

Pamukçuk Belirtileri

Pamukçuk ağızda beyazımsı ya da sarımsı renkte yükseltili benekler olarak görülür. Benekler, çoğunlukla bebeklerde ağrılı olmasa da kazındığında kanama meydana gelir. Yetişkinlerde ise ağız ve boğaz bölgelerinde yanma hissi uyandırır. Hastalığın ilerleyen evrelerinde yutkunma güçleşir. Yemek borusuna dahi iltihabın yayılması söz konusudur. Pamukçuk hastalığı bulunan bebekler, emziren anneye iltihabı bulaştırabilirler.

 

Pamukçuk hastalığı yenidoğan bebekleri, takma diş kullananları, antibiyotik tedavisi görenleri, kemoterapi hastalarını, dengesiz beslenenleri, uyuşturucu bağımlılarını, diyabet hastalarını ve AIDS gibi bağışık yetmezliği bulunanları tehdit etmektedir. Hormon değişimi bulunan kadınlarda, ağız kuruluğu olanlarda, akciğer problemleri bulunduğundan kortizol tedavisi olanlarda, ayrıca bademcik ameliyatının ardından hastalarda pamukçuğa rastlanılabilir.

pamukcuk-neden-olusurPamukçuk hastalığı tehlikeli bir hastalık değildir, ancak sık sık görülmektedir.

Pamukçuk Tedavisi

Mor kantaron çubuğa dolanılan pamuk yavaşça ve bastırılmadan pamukçuk hastası bebeği ağzına, diline ve damağına sürülür. Nystatin adındaki ilaç mantara karşı etkili bir ilaç olduğunda bu da sürme ya da bebeğe yutturma biçiminde kullanılabilir.

Pamukçuk tedavisi zaman alan bir hastalık değildir. Bebek, 7 – 10 gün içerisinde tümüyle sağlığına kavuşmaktadır.

Pamukçuk hastalığı, vajinasında mantar olduğu bilinen annenin bebeğin dünyaya gelmesinden önce tedavi olmasıyla önlenebilir.

Hastanede bebekler için olan kısımda yer alan bir bebekte pamukçuk olduğu belirlenirse bebeğin diğer bebeklere mantarı bulaştırmaması için bakımında kullanılan her şeyin ayrı tutulması ve tecrit edilmesi gerekir.

Yorum Yap