Raşitizm Nedir?
Çocuklarda ve 6- 18 aylık bebeklerde, genellikle vücuttaki D vitaminin ihtiyacından daha az olması sebebiyle omurga, kol ve bacak kemiklerinde bozukluklar görülmesine neden olan raşitizm, bir kemik hastalığıdır.
Kalsiyum ve fosfat eksikliğinden, D vitaminin bağırsaklardan gerektiği kadar emilememiş olması gibi sebepler sonucu görülen raşitizmin en büyük nedeni ise yeterince güneş görememiş olmaktan kaynaklanan D vitamini eksikliğidir.
Raşitizm Belirtileri
Çarpık bacak yeterince kemiklerin gelişememiş olması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Raşitizmin en büyük belirtisi de olan bu durumdur. Bebekler doğdukları anda düzgün bacakları yoktur. Zamanla düzelmesi gereken bacaklarının gelişimine rağmen hala çarpık olması raşitizm hastalığının belirtisi olabilmektedir. Ayrıca D vitamine ihtiyaç duyan bebeklerde sık sık terleme, iştahsızlık ve huysuzlanma ayrıca kabız ya da ishal olma söz konusudur. Solgun renkte ve kansız olmalarının yanı sıra dişlerinin çıkması zaman alır ancak erkenden çürür. Ayakta durmakta ve yürümekte zorlanır ya da çok geç yürümeye başlar. Ayak kemerinin yapısındaki bozukluk nedeni ile oluşan düz taban da raşitizme işaret edebilmektedir.
Raşitizm Hastalığının Tedavisi Var mı?
Raşitizm sonucu oluşan şekilsel bozukluklar kalıcı olabildiğinden bu hastalığın oluşmaması için gereken önlemleri önceden almak çok önemlidir. Bebeklerin ve çocukların gerektiği kadar güneş ışığını almaları, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri, imkân varsa 2 yaşını doldurana kadar anne sütü içmeleri raşitizmin önünü kesmek için alınabilecek başlıca önlemlerdir. Ayrıca doktorlardan alınabilen D vitamini takviyesi ile de bebeğin D vitamini ihtiyacına destek olmak raşitizmi engellemek açısından gereklidir.