Şeker Hastaları Hangi Besinleri Tüketmelidir?
Dünyada ölümle sonuçlanan ilk beş hastalığın içinde yer alan şeker hastalığı, tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine, körlüğü, kalp ve damar hastalıklarına sebep olmaktadır.
Uzmanlar, şeker hastalarının doğru şekilde beslenerek ilaç kullanmadan hastalığın kontrol edilebileceğini söylemektedir. Üzüm çekirdeği, tarçın ve yeşil çay benzeri gıdalar şeker hastalığı sonucu görülen hastalıkları engellemekte veya hastalığın kontrolünü sağlamaktadır. Şeker hastalığı, pankreasın salgıladığı insülin hormonunun yetersiz kalışı ya da dokuların direnç kazanması sonucu insülinin etkili olamayışı kandaki şeker oranında yükselişle ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı insanlarda kanda bulunan şeker, pankreasın salgıladığı insülin hormonu ile hücrelere taşınmaktadır. Şeker hastası bireylerdeyse insülin eksik ya da etkisiz olduğundan şeker hücre içine alınamamakta ve kandaki oranı artmaktadır.
- Krom, şeker hastalığında kullanılması gerekli bir doğal bileşen olup, bedendeki insülinin etkililiğinde rol oynamaktadır. Kan şekerinin düzelmesine destek olan kromdan, şeker hastaları tarafından tam tane ekmek ya da buğday özü eklenmiş ekmek tüketilerek yararlanılabilir.
- Her gün bir çay kaşığı kadar tarçın tüketmek de kan şekerinin % 10 – 29 kadar düşürmektedir.
- Üzüm çekirdeği ve yeşil çay, şeker hastalığında tüketilebilecek doğal besinlerdendir. Bu besinler, bedende insülinin daha etkili olmasını sağladığından, şeker hastalığı sonucu görülebilecek hastalıklardan korumaktadır. Bu besinler, aç iken tüketilmelidir.
- Diyabetlilerin beslenme kurallarına uydukları sürece vitamin veya katkı maddelerine gerek kalmamaktadır.
- Diyabetliler, her zaman öğünlerinde saatlerini aksatmamalıdır. Kan şekerinin kontrollü olması için una dikkat edilmelidir.
- Şeker ve şekerin yer aldığı gıdalar hızlı emilerek kan şekerinde artışa neden olduğundan tüketilmemelidir. Sebze, meyve, yulaf ve kepekli ekmeğin yanı sıra süt, yoğurt ve kuru baklagiller tercih edilmelidir.
- Vücuda yağ alımını en aza indirmek, enerji alımını dengelediğinde kilo alma sorunu büyük oranda azalmaktadır. Şeker hastaları yemeklerinde sıvı yağ kullanmaya özen göstermelidir.
Posalı besinler bağırsak faaliyetlerini düzene sokmakla beraber kan yağında düşüş olmasını da sağlamaktadır. Kuru baklagiller, bulgur, yulaf ekmeği gibi rafine edilmemiş gıdalar ile sebze ve meyveler büyük oranda posa içerdiği için bu besinlerin tüketimine önem verilmelidir. - Sodyum, bedendeki suyun tutulumuna neden olarak tansiyonun yükselmesine sebebiyet vermektedir. Bu nedenle başta tuz olmak üzere salamura, konserve, et suyu ve maden suyu benzeri besinler azaltılmalıdır.