Uykusuzluğun Bitkisel Tedavisi

uykusuzluk

Uykusuzluk

Uyku sorunları sadece uyuma süresi ile ilişkili değildir. Uykuya dalmada zorluk ve uykunun kalitesizliği de uyku problemleri arasında yer alır. Kişi yattığı andan kısa süre sonra uykuya dalabiliyorsa ve sabah uyandığında dinlendiğini anlayabiliyorsa uyku problemi yok demektir. Bitkisel yatıştırıcılar bir iki haftanın sonunda etki etmeye başlamakta ve en az üç hafta kullanımı gerekmektedir.

Uykusuzluk İçin Bitkisel Çözümler

Kediotu kökü

Avrupa’da uykusuzluk problemine karşı reçetesiz satılan onaylı ilaçlar arasında yer almaktadır. Kediotunun uykuya dalarken kolaylık sağladığı, uyku süresini uzattığı, derin uykuyu sağladığı ve uyku kalitesini yükselttiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca bu bitki sentetik sakinleştiricilerin gösterdiği uyuşukluk, yoğunlaşmada zorlanma, bedensel performans azlığı ve zihinsel bulanıklık gibi ya etkileri kesinlikle göstermemektedir. uyku problemi olanlar günde 150- 300 miligram dozajda kullanabilirler.

Bu bitki 900 miligrama dek tüketilebilir. Yatmadan bir saat önce alınan bu bitkinin, bağırsakta çözülen tabletleri veya alkol içeren ekstreleri talep görmektedir. Normal dozda yan etkisi çok istisna görülse de 500 – 1000 mg arasında alındığında anlamada zorluk yaşatmaktadır. Fazla dozda alınan kediotu kökü başta ağrıya, halsizliğe, tedirginliğe ve net görememeye yol açabilmektedir. 4 – 6 hafta boyunca kullanıldıktan sonra ara verilmesi gerekmektedir. Yoksa uyarıcı etkiye neden olur. Oğulotuyla değişerek kullanılmasında yarar vardır. Ayrıca sentetik yatıştırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

Çarkıfelek

Orta seviyedeki uyku sorunlarında tercih edilen yan etkisi oldukça az olan bir bitkidir. Bağımlılığa neden olmamaktadır. Türkiye’de yetişen bir bitki olmadığından eczanelerden alınarak kullanılabilir.

Melisa Yaprağı ( Oğulotu )

Rahatlama etkisi yarattığından uyku problemlerinde kullanılan bir bitki olmayı başarmıştır. Ayrıca ağır olmayan depresyonlarda ve sinirsel sebeplere dayanan çarpıntılarda kullanıldığında da fayda gösterir.

Melisa Çayı: 2 çay kaşığı ufak ufak kıyılan melisa yaprağı bir bardak kaynar suda demlendirilir. 10 dakika sonunda süzülüp içilir. İsteyenler bal ile tat vererek 2 – 4 bardak kadar tüketebilir.

Şerbetçiotu

Uykusuzluk problemi olanlara yardımcı olan bitkilerden biridir.

Şerbetçiotu Çayı: 1 tatlı kaşığı şerbetçiotu çiçeği bir bardak kaynar suda 10 dakika boyunca demlendirildikten sonra süzülüp içilir. Tadı acı olduğu için melisa yaprağı ya da lavanta çiçeği ile karıştırılarak da tüketilebilir.

Lavanta

Uykuya dalmada güçlük yaşayanlara iyi gelir.

Lavanta Çayı: 1 – 2 kahve kaşığı lavanta çiçeği üstüne bir fincan kaynar su dökülüp üstü örtülür. 5 dakika bekletilen çay süzülüp akşamlar 1 – 2 fincan kadar tüketilir.

Nane

Yatmadan önce nane çayı içmek sinir sisteminin gevşemesini sağlamaktadır. 1 – 2 tatlı kaşığı nane bir bardak kaynar suda 10 dakika kadar demlendirildikten sonra süzülüp tatlandırılarak tüketilir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık