Zatürre Çeşitleri ve Belirtileri
Akciğer iltihabı olarak da bilinen zatürre, şiddetli ağrılar, ateşlenme ve öksürük belirtileriyle kendini gösteren oldukça ciddi bir akciğer hastalığıdır.
İştahsızlık ve kilo kaybı, baş dönmesi, başta ve boğazda aşırı ağrılar ve balgam görülür. Ayrıca hasta kendini çok susuz hisseder. Dilinde kuruluk ve beyazlık olur. Tüm bunlar zatürre hastalarında görülen genel belirtilerdir. Zatürre, hastalığın oluşmasına neden olan mikroorganizmaya göre üçe ayrılır:
Lober Pnömoni
Bu zatürree türüne pnömokok denilen mikroplar sebep olmaktadır. Mikrop içeren tozlar, aşırı yorgunluk ve üst solunum yolları rahatsızlıkları ve uzun müddet güneş altında kalmak lober pnömoninin oluşmasına yardımcı olur. Birden başta ve sırtta beliren ağrılar, bulantı, titremeyle kendini gösteren hastalıkta ilk on gün boyunca vücut ısısı 40 dereceye kadar çıkar. Kısa zamanlı öksürük, kanlı balgam görülür. Geceleri hastanın kriz geçirmesine dahi neden olan bu hastalık ayrıca cildi kurutur, dudak kenarlarının kabarmasına ve yüzde kızarıklığına neden olur.
Virüs Zatürresi
Zatürree virüsler sonucu ortaya çıkar. Birden görülebileceği gibi bir soğuk algınlığı sonrası da kendini gösterebilir. Lober pnömoniye oranla hastaya etkisi daha hafiftir. Hastanın ateşi 39 derecedir ve hasta aşırı halsizdir. Kuru öksürük görülür. Kollarda ve bacaklarda ağrılar olur.
Bronköpnomoni
Grip, boğmaca, bronşit ya da kızamık hastalıklarını geçiren hasta tam olarak iyileşememişse kendini gösteren bronköpmoni, akciğerde ve bronşlarda iltihaplanmalara yol açar. Bronşit gibi ortaya çıkan bu hastalık, gereken önlemler alınmazsa birkaç güne öksürük, kanlı balgam, aşırı yorgunluk ve yüksek ateşle sürer. Ayrıca hasta soluklanırken zorluk yaşar.
Zatürre Hastalığının Tedavisi
Zatürree olan hastaların mutlaka doktor tarafından tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca hastanın dinlenmesi ve manevi olarak güçlü olması önemlidir. Ateşi yükseldiğinde ıslak bezlerle vücudun silinmesi, ağrılı bölgelere sıcak su torbası konulması ve sıcak su buharı solutulması hastaya iyi gelir. Ancak kesinlikle hasta ateş düşürücü ilaç kullanmamalıdır. Tabii ki en doğru tedavi için kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.